Održana Mala Olimpijada Svetog Bartolomeja

Mala olimpijada Mala olimpijada Sveti Bartolomej

Danas 9.5.2018. godine su naša djeca imala svoju Malu olimpijadu na nogometnom igralištu NK Dinare. Ovom prigodom zahvaljujemo svima koji su nas podržali od gradonačelnika Marka Jelića, zamjenice gradonačelnika Kristine Perić, ravnateljice Dječjeg vrtića Mare Barić, predsjednice Čarobnog svjeta Anite Ercegovac, predstavnike radio Knina, Hukneta, Feral News-a, roditelja naše djece i prijatelja i volontera.

Kako je bilo na Našoj maloj olimpijadi pogledajte i poslušajte na Radio Kninu, Huknetu i Feral News-u.

 

Još malo o Maloj olimpijadi iz pera voditeljice Poludnevnog boravka

 

Mala Olimpijada u Poludnevnom boravku slavi desetu jubilarnu obljetnicu

Što je to Mala Olimpijada, pitat će mnogi?

Jedno je sigurno, to je nešto veliko i bitno u odrastanju djece s teškoćama u poludnevnom boravku Udruge Sveti Bartolomej Knin. 

Zašto je Mala Olimpijada? – pitaju drugi.

Odgovor će vam dati svako dijete koje je u ili  bilo u boravku. Mala Olimpijada je zato što nema puno učesnika, što svako dijete zaradi svoju medalju, da se svi podjednako raduju i svojoj i tuđoj pobjedi, da u njoj uz djecu učestvuju svi zaposlenici boravka i dio roditelja.  Mala je i zato što se uvijek odvija u svibnju kada se diljem naše  Domovine takmiče djeca predškolskog uzrasta uključena u dječje vrtiće pod motom „ I ja ću biti olimpijac“. Tada su igrališta ili stadioni puni djece, roditelja, gledatelja. Malo tko ili nitko nije pomislio da ima djece koja zbog svojih teškoća nisu uključena u vrtiće,već su uz roditelje i obitelj ili u institucijama ili ustanovama, a trebali bi biti na stadionu ili igralištu. I oni žele biti olimpijci. Iz takve želje pomalo stidljivo je počelo takmičenje djece s teškoćama u krugu boravka. Takmičenje se nastavilo i naredne godine i tako se rodila ideja o Maloj Olimpijadi. Deset godina naša djeca se takmiče u različitim sportskim disciplinama, i svatko učestvuje prema svojim mogućnostima. Danas smo se prisjetili i prvih medalja koje smo ručno izrađivali, ali nama su značile mnogo, jer su bile rezultat našeg truda i učešće u nečem nama jako dragom.  Od tako malih koraka došli smo lani do stadiona NK Dinara, gdje smo primili svoje zaslužene medalje za učešće u takmičenju. Svojim nastupom nismo privukli veću  pozornost, ni sugrađana ni medija, ali je tu bila naša kninska PU koja je brinula o sigurnosti svih nas. Ove godine smo pozvani od strane Dječjeg vrtića Cvrčak, da dođemo bodriti našu djeci integriranu u vrtiću, ali i ostalu djecu, što smo rado prihvatili. Ujedno smo pozvali djecu iz vrtića da  učestvuju sa svojom vršnjacima s teškoćama u razvoju. Ravnateljica Vrtića je prijedlog prihvatila i danas su uz djecu iz boravka učestvovala i djeca iz redovnog vrtića ( da kažemo da imamo izvrsnu suradnju s Vrtićom i školama u Kninu).

Danas je oblačan dan i tek poneka zraka sunca se pomaljala, probijajući se kroz oblake, podsjećajući nas na našu Olimpijadu. Počela je stidljivo u boravku, a sada uz terapeute, roditelje, pomoćnike u nastavi, odrasle osobe s invaliditetom i njihove asistente, imamo i predstavnike Grada, suradnike iz vrtića i škola, suradnike iz udruga, sugrađane. Stadion pun žagora,šutiranja lopti, trčanja djece, roditelja koji po „dobrom običaju“ guraju kolica onih koji su vezani za njih ili ih drže za ruku da ne  otrče van igrališta.  Mala Olimpijada počinje mimohodom učesnika koji imaju i svoja imena: Mrvice, Pčelice, Kikići, Ribice, su imena za djecu od 4-10 godina, Leptiri i Dupini su imena za stariju školsku djecu i mlade. Uz 45 djece i mladih iz boravka učestvovalo je i 20 djece iz Vrtića Cvrčak. Voditeljica boravka je pozdravila djecu i sve prisutne, zatim se prigodnim riječima djeci obratio i Gradonačelnik Knina, a Olimpijadu je otvorio Predsjednik Udruge Sveti Bartolomej.  Svi su poželjeli djeci  i njihovim pomagačima (djelatnici)  uspjeh u takmičenju i dobre rezultate. Nakon intoniranja Himne, počelo je takmičenje u slijedećim disciplinama: nošenje loptica, poligon (4 discipline), povlačenje konopa, maraton. Na kraju takmičenja su podijeljene medalje koje su uvijek djeci takmičarima najvažniji dio  Olimpijade. I nakon svega tu je osvježenje  za sve učesnike, kao i braću i sestre koji uvijek prate Malu Olimpijadu. Naša velika želja je da se Mala Olimpijada proširi cijelom našom Domovinom i da sva djeca s teškoćama imaju jednaku šansu kao i njihovi vršnjaci bez teškoća.  

Kontakt Info

  • UDRUGA OSOBA S INVALIDITETOM SVETI BARTOLOMEJ
  •   4. gardijske brigade, 22300 Knin
  •   +385 022-663-312
  •    +385 022-664-900
  •   098-376 311
  • uosisbknin@gmail.com
  • IBAN: HR38 2330 0031 1000 8862 9