SPOMENIK STIPI PETRINI - GOSPA OD LORETA - NEPRISTUPAČAN ZA OSOBE S INVALIDITETOM

Mail poslan Stipi Petrini 28.03.2017. godine. 

Poštovani,

neću ostati razočaran ako mi ne odgovorite ali bit će mi drago ako mi date odgovore na moja pitanja.

Približavaju se kraju radovi na spomeniku Gospi od Loreta i taman kad sam vam imao namjeru čestitati vidim na fotografijama šest skalina. Skaline mi smetaju jer sam vozač invalidskih kolica s petnaestogodišnjim iskustvom i 15 godina radim na njihovom rušenju. 

Usuđujem se upitati vas kao investitora zašto mi uskraćujete zadovoljstvo da dođem sam do cilja, zašto mi ispred cilja postavljate prepreku i od mene pravite ovisnika o tuđoj pomoći, zašto vas moram moliti da mi pomognete da bih ušao u kapelicu i izišao iz kapelice a samostalno sam došao do nje bez ičije pomoći. 

Stavite se u poziciju majke koja ima dijete u invalidskim kolicima, koja majku božju zaziva svaku večer u svojim molitvama i nakon otvaranja spomenika uputi se k njoj da joj se pokloni a ispred njene kapelice dočekaju je skaline da je posjete da još mora nastaviti sa svojim molitvama da bi prosvjetlila sve koji je ne razumiju.

Poštovani molim vas da mi odgovorite zašto ste mi uskratili zadovoljstvo da do cilja dođem bez tuđe pomoći i zašto pred naše majke i supruge ugrađujete skaline?

 

Odgovor do danas nije stigao ali sam se danas uvjerio da je Stipe Petrina napravio sebi spomenik koji je nepristupačan za osobe s invaliditetom. Ovim putem poručujem svim osobama s invaliditetom da izbjegavaju nepristupačnu građevinu i sačuvaju svoj automobil za druge pothvate jer ih ovdje uz ostalo čeka uzbrdica u dužini od stotinjak metara sa 30% nagiba. Molite se Gospi od Loreta gdje god stignete i kad god hoćete ali molitva Gospi od Loreta u Gaju iznad Primoštena mogla bih vas skupo stajati.

 

STIGAO JE ODGOVOR OD JEDINSTVENOG UPRAVNOG ODJELA OPĆINE PRIMOŠTEN

Poštovani g. Blažević

neugodno smo iznenađeni vašom reakcijom i naslovom u mediju koji na pakostan način tumači arhitektonsko rješenje kipa Gospe od Loreta u Primoštenu.

Žao nam je što vam g. Aron Varga arhitekt, kada ste ga kontaktirali nije dostavio odgovor putem mail-a već u razgovoru telefonski jer bi sada čitatelji znali da se nismo oglušili na vaše upite i da vam je sve ranije lijepo obrazloženo. 
Stoga ne bi bilo točno da niste dobili odgovor na vrijeme.
Kako se iz priloga članku - fotografije vidi, vi ste zaista stigli pred odredište-pred Gospu od Loreta, dakle u konkretnom slučaju postoji arhitektonsko  rješenje koje vam je omogućilo dolazak invalidskim kolicima na brdo Gaj.
Vama kao laiku možda nije jasno da podnožje Gospe nije predviđeno za ulazak posjetiteljima jer nije riječ o kapelici.  
Riječ je podnožju Gospe,-skučenom prostoru nalik stožcu u kojemu su postavljena 4 potporna stupa koja drže cijelu konstrukciju. 
Rješenje je takvo da nije predviđeno za posjete građana. Iznimno  na sam dan same svečanosti otvaranja spomenika vrata su bila otvorena kada je izvršen blagoslov Gospe. 
Vrata su danas zatvorena kao što će biti i dalje. 
U konkretnom slučaju riječ je o spomeniku a ne kapelici.
Zlonamjerni komentar o tome kako je načelnik Petrina sam sebi napravio spomenik, kako je spomenik nepristupačan (što demantirate sami svojim dolaskom) i kako ne preporučate dolazak drugim osobama ne treba posebno komentirati već zaključiti da iste izjave ne bi bile u pomirljivom kršćanskom duhu.
S poštovanjem

JEDINSTVENI UPRAVNI ODJEL 
OPĆINE PRIMOŠTEN
v.d pročelnik Iris Ukić Kotarac dipl.iur

 

BILO BI MI DRAGO DA JE DOŠLO DO KOMUNIKACIJE PRIJE ALI TKO SU OSOBE S INVALIDITETOM DA VAMA POSTAVLJAJU PITANJA, JA I DALJE SMATRAM DA SE OVDJE RADI O NEOSJETLJIVOSTI ZA PRISTUPAČNOST UČESNIKA U IZVEDBI PROJEKTA.

Josip Blažević

 

 

Kontakt Info

  • UDRUGA OSOBA S INVALIDITETOM SVETI BARTOLOMEJ
  •   4. gardijske brigade, 22300 Knin
  •   +385 022-663-312
  •    +385 022-664-900
  •   098-376 311
  • uosisbknin@gmail.com
  • IBAN: HR38 2330 0031 1000 8862 9