VJESTI IZ BORAVKA

Sveti Bartolomej Sveti Bartolomej Sveti Bartolomej

SVETI NIKOLA U BORAVKU

Sveti Nikola, dan koji svake godine posvetimo našoj djeci, gdje zajedno uz puno igre I zabave, dočekujemo njima dragog svetog Nikolu. Djeca su pisala puno pisama i slala da sv. Nikola dođe i da nas slučajno zbog svojih obveza ne zaboravi.

Da ugođaj bude potpun pobrinuli su se terapeuti koji su djeci predložili da sami naprave svoje čizmice u koje će sv. Nikola moći staviti njihove darova, jer možda dođe i noću. Svako dijete je napravilo svoju čizmicu, od različitih materijala, urađenu i ukrašenu po svojoj želji, ali s istim ciljem da baš njihova čizmica bude najljepša.

Bilo je puno glazbe, plesa, pjesme, i u takvom blagdanskom ozračju je došao Sveti Nikola i djeci donio slatkiše. Djeca su ga pjesmom dočekala i ispratila, a sv. Nikola im je obećao da će ih sigurno i dogodine posjetiti.

Lala-lala-lala-la,  doće Sveti Nikola!

ŠKOLOVANJE DJECE S TEŠKOĆAMA U RAZVOJU - OKRUGLI STOL

8.12. u 12,00 sati održava se  OKRUGLI STOL  u velikoj prostoriji boravka. Tema je   ŠKOLOVANJE DJECE S TEŠKOĆAMA U RAZVOJU. Učesnici OS bili su predstavnici MZOS-a Vera Šutalo i Marijana Gojčeta, Županije,  Udruge Bartolomej, odgojno obrazovnih institucija (vrtić, OŠ, SSŠ) Knina, Kistanja, CZSS Knin, organizacija CD, roditelji, djeca, zaposlenici boravka, volonteri Udruge.

Tijekom gotovo trosatnog izlaganja, prijedloga mjera, rasprava uočeno je da postoji veliki broj uzroka i otežavajućih faktora koji otežavaju školovanje djece s teškoćama u redovnom sustavu.

ONO ŠTO VIDNO NEDOSTAJE U OBRAZOVANJU DJECE S TEŠKOĆAMA (na osnovu izjava učesnika OS)

-          STRUČNI KADAR (nedostaje)

-          OPREMA PROSTORA, MATERIJAL, DIDAKTIČKA SREDSTVA I POMAGALA  i td

-          EDUKACIJA (odgovarajuća)

-          POMOĆNICI U NASTAVI:-STRUKTURIRATI KRITERIJE

                                           - PRAVILNIK U PRIPREMI

        - TRAŽENJE RJEŠENJA, A NE IZNOŠENJE PROBLEMA

-          INICIJATIVA POČINJE OD ŠKOLA: POTREBNO TRAŽITI ODGOVARAJUĆA ZANIMANJA

-          NOVA STRATEGIJA U PRIPREMI

-          PODRŠKA OD VRTIĆKOG RAZDOBLJA (PREDŠKOLSKOG PERIODA)

-          CILJ: INTEGRACIJA SVE DJECE U REDOVNE ODJELE

-          POMOĆNICI U VRTIĆIMA

-          PROBLEM FINANCIRANJA POMOĆNIKA U NASTAVI – DO 2020 FINANCIRANJE IZ FONDOVA , NAKON 2020 GOD, BIT ĆE ZAPOSLENICI ODGOJNO OBRAZOVNIH USTANOVA

-          CILJ: ODREDITI KOJE DIJETE TREBA POMOĆNIKA

-          EDUCIRATI KADAR ZA POMOĆNIKE U NASTAVI

-          PODNIJETI ZAHTJEV ZA OTVARANJE NOVIH ZANIMANJA    ͢   SREDNJE   ŠKOLE

ZAKLJUČCI OS

1.      PRAVILNICI I ZAKONI

2.      PROVEDBENI PROPISI

3.      SREDNJE ŠKOLE   ͢    ZAHTJEVI

4.      OKRUGLI STOL NA NIVOU ŽUPANIJE

5.      MOBILNI TIM

6.      ARHITEKTONSKA RJEŠENJA( PRILAGODBA)

7.      POMOĆNICI U VRTIĆIMA

8.      IZRADA NOVIH KVALIFIKACIJA

BOŽIĆNA BAJKA U POLUDNEVNOM BORAVKU

22. 12. u 10,00 sati naša djeca u poludnevnom boravku su priredila BOŽOĆNU ZABAVU  za sve prijatelje, roditelje, terapeute, nastavnike-učitelje i goste. Bilo je puno pjesme, plesa I neizbježnog dječjeg veselja. Iako im je izostao razglas, ni malo nije ovu djecu omelo u izvedbi programa. To nam je bila i prigoda da svi prisutni iznađemo rješenje za nabavku razglasa koja bi uvelike olakšala djeci izvedbu programa, a pomogla bi im i u usvajanju tekstova, glazbe i sl.

Na kraju zabavnog dijela, djeca su pozvala O-ho-ho! Djedicu, koji je ove godine kod nas umjesto sanjkama došao u vatrogasnom vozilu, kojim je upravljao jedan vatrogasac. Na zvuk sirena, djeca su pohitala da dočekaju dragog im Djeda. U tome ih nije omela ni bura ni hladnoća. Svi su se htjeli slikati s Djedom Božićnjakom (Djedom Mrazom) i malo virnuti u njegov neobičan prijevoz. Djeca su pozvala Djedicu na svoju zabavu, što je on rado prihvatio, malo se družio s njima i nastavio dalje jer ga je čekalo još dug put do svakog djeteta.

Naši prijatelji Bajkeri

S pravom možemo reći da nam dolaze naši prijatelji, jer je ovo jubilarna deseta obljetnica, od njihova prvog dolaska. Te davne 2006. godine, prvi put dolazi 4-5 Kninskih bajkera u boravak (ne navodimo imena da slučajno nekoga ne zaboravimo). Za djecu i roditelje, pa i terapeute to bilo novo iskustvo. Slijedeće godine broj se povećao, i tako svake godine broj je znatno rastao. Tako je bilo i ove godine, gdje su uz bajkere iz  Knina učestvovala nekolicina i bajkera iz Šibenika. Hvala ovim divnim ljudima ( ne smijemo zaboraviti ni dame) koji svake godine iznova uveseljavaju našu djecu i roditelje.

Naši bajkeri od svog prvog dolaska su se pobrinuli da djeca dobiju prigodne darove, a boravak donaciju za potrebe djece.

Kako je prosinac mjesec u Božićnom ozračju, kada smo ispunjeni mirom, opraštanjem, darivanjem. Kada su nam  djeca  na prvom mjestu, kada osjećamo potrebu  da ih nagradimo, potičemo i podržavamo, darujemo. U tom duhu već duži niz godina dolazi naša draga vjeroučiteljica Danira sa svojim kolegama iz OŠ Domovinske zahvalnosti, iz B smjene, sa prigodnim darovima za djecu boravka.

Također zahvaljujemo i DVD Knin, što su nam omogućili da djeca imaju posebnog Djeda Božićnjaka.

Majka  J. Andrijašević, je donirala kupnju mini muzičke linije za djecu u boravku. Hvala joj u ime svih nas.

Ove godine su nas prijatno iznenadila djeca Va razreda sa svojom razrednicom M. Belan, iz OŠ Bol, Split, koji su željela podijeliti radost Božića s nepoznatim prijateljima u Kninu. Djeca u boravku su im zahvalila i pozvala da nas dođu posjeti.

Ovom prigodom želimo zahvaliti našim dragim roditeljima na suradnji i razumijevanju, našoj djeci i mladima na strpljenju u rehabilitaciji, svim terapeutima na stručnosti i ljubavi koju pružaju u rehabilitaciji, gradeći jednu veliku obitelj. Hvala svim ljudima dobre volje, kolegama, suradnicima, prijateljima, članovima Udruge, institucijama, organizacijama CD, koji su nas podržavali ove i svih ranijih godina.

Posebno hvala našim prijateljima Bajkerima, ma gdje bili.

Svima želimo čestit Božić, sretnu i uspješnu Novu godinu! Žele Vam, ,djeca i mladi, i njihovi terapeuti iz poludnevnog boravka UOSI Sveti Bartolomej Knin.

Kontakt Info

  • UDRUGA OSOBA S INVALIDITETOM SVETI BARTOLOMEJ
  •   4. gardijske brigade, 22300 Knin
  •   +385 022-663-312
  •    +385 022-664-900
  •   098-376 311
  • uosisbknin@gmail.com
  • IBAN: HR38 2330 0031 1000 8862 9